Algemene Fysiotherapie
Met behulp van fysiotherapie kunnen functiestoornissen gestabiliseerd, verminderd of verholpen worden. Lichamelijke beperkingen kunnen worden geoptimaliseerd, hersteld of verbeterd. D.m.v. van manuele technieken, oefentherapie, massage, elektrotherapie, advisering en/of begeleiding proberen we bepaalde functies zodanig te verbeteren dat een normale houding en beweging weer mogelijk is. In andere gevallen leren we u hoe u zo goed mogelijk met eventuele resterende beperkingen kunt omgaan.
Manuele therapie
Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie en is specifiek gericht op het herwinnen van de beweeglijkheid van de gewrichten van met name de wervelkolom in zijn geheel maar ook de overige gewrichten in het lichaam.
De manueel therapeut werkt middels mobilisaties (herhalende bewegingen meestal in de beperkte richting) en manipulaties. Bij manipulaties wordt een korte impuls gegeven aan een gewricht in de eindstand van een beweging. Dit is niet pijnlijk, maar kan wel vreemd voelen en gaat vaak gepaard met een knappend of krakend geluid. De behandeling wordt doorgaans gecombineerd met oefentherapie en oefen-adviezen voor thuis.
De resultaten van de behandeling zijn over het algemeen zeer goed te noemen.
Oedeemtherapie
Oedeemtherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie gericht op het afvoeren van vocht; ook wel oedeem genoemd. Het type oedeem kan zijn lymfoedeem (vanuit lymfevaten), veneus oedeem (vanuit de aderen), lipoedeem (vet-achtig) of een combinatie van deze.
Het is belangrijk om vroegtijdig te starten met oedeemtherapie. Hoe vroeger de behandeling plaatsvindt, hoe groter de kans dat we de klachten kunnen verminderen.
Een aantal behandelmethoden zijn:
- Voorlichting en advies: je leert over huidhygiëne en hoe om te gaan met oedeem.
- Manuele lymfedrainage: deze speciale massagetechniek bevordert de afvoer van oedeem.
- Lymftaping: tapen zorgt voor een verbeterde onderhuidse circulatie, waardoor de vochtafvoer wordt gestimuleerd.
- Ademhalingstechnieken: ontspanning en een goede ademhaling hebben een positieve uitwerking op de transport van vocht in het lichaam.
Compressie: druk uitoefenen door middel van zwachtelen zorgt voor het behoud van het behandelresultaat.
Shockwave therapie
Shockwave therapie, ook wel ESWT (Extracorporale Shockwave Therapie) genoemd, maakt gebruik van schokgolven die drukgolven zijn, vergelijkbaar met geluidsgolven maar veel sneller. Deze golven weerkaatsen en creëren trillingen die diep in de lichaamsweefsels doordringen. Deze trillingen stimuleren de aanmaak van eiwitten en groeifactoren, wat leidt tot nieuwe celgroei in pezen en bindweefsel.
Ruim dertig jaar geleden werd het eerste schokgolfapparaat geïntroduceerd voor de behandeling van verkalkingen in de schouder. Al snel bleek dat dit apparaat ook effectief was voor de behandeling van pezen, wat resulteerde in snel weefselherstel. Shockwave therapie is sindsdien erkend als een zeer effectieve behandelmethode met weinig bijwerkingen.
Waarvoor wordt shockwave therapie ingezet?
- Peesontstekingen (schouder, achillespees, elleboog)
- Pijn in de heup
- Pijn aan de knieschijf
- Hielspoor
Onze praktijk biedt shockwave therapie aan, uitgevoerd door fysiotherapeut Melissa van Dam. Heb je chronische pijnklachten en wil je weten of shockwave therapie jou kan helpen? Neem dan contact met ons op. Hopelijk kunnen we je snel van je klachten afhelpen.
Covid revalidatie
Veel mensen die het coronavirus COVID-19 hebben gehad, zijn hiervan goed ziek geweest. Een behoorlijk aantal moest worden opgenomen in het ziekenhuis voor extra zuurstof en verschillende patiënten kwamen voor langere tijd op de Intensive Care (IC) terecht waar ze beademd moest worden en tijdelijk in slaap werden gehouden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er hierna meestal intensieve revalidatie nodig is om van alle ontstane klachten te herstellen. Soms gebeurt dit eerst in een revalidatiecentrum maar in de meeste gevallen komt men, via de huisarts of medisch specialist, bij de fysiotherapeut terecht. Deze revalidatie valt onder paramedische herstelzorg en wordt – anders dan ‘normale’ fysiotherapie, voorlopig vergoed vanuit het basispakket.
Osteopathie
Is een manuele behandelwijze waarbij, zonder gebruik van medicijnen of apparaten, verloren gegane bewegingsmogelijkheden in het lichaam worden hersteld. Osteopathie kan goed met andere (fysio)therapieën worden gecombineerd of biedt juist een uitkomst waar deze tekort schieten. Er zijn een groot aantal klachten waarmee u naar een osteopaat kunt gaan. Op de website www.osteopathie.nl kunt u zien welke behandelingen mogelijk zijn bij bepaalde klachten. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.
Hartrevalidatie / Cardiovasculaire training
Mensen die zijn behandeld voor een hartaandoening kunnen in aanmerking komen voor hartrevalidatie. Het doel van hartrevalidatie is, om te leren gaan met de gevolgen van een hartaandoening. Hartrevalidatie kan veel opleveren, zoals o.a.: verbetering lichamelijke fitheid, vermindering risico op (nieuw) hartinfarct, betere stemming, weer plezier hebben in leven, meer vertrouwen in toekomst en minder zorgen. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.
Echografie
Met echografie (MSU – Musculo Skeletal Ultrasound) kunnen wij opnamen maken van het houdings- en bewegingsapparaat. Diverse aandoeningen aan o.a. pezen, spieren, banden, slijmbeursen, botten en gewrichten kunnen duidelijk in beeld worden gebracht. Echografie is een non-invasief onderzoek van het bewegingsapparaat. Het onderzoek is snel, gemakkelijk, comfortabel voor de patiënt. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.
Rugscholing
Theoretische uitleg en praktische training, hoe om te gaan met uw rug (training en oefentherapy, tiltechnieken, houding, etc.)
RugNetwerk Twente
Het RugNetwerk Twente is in november 2011 van start gegaan. Dit netwerk is een initiatief van de Saxion Hogeschool en de rugpoli van ZGT Hengelo. Om deel te nemen aan het netwerk dienen fysiotherapeuten een speciale cursus te volgen zodat ze dezelfde indelingen, diagnostiek en behandeling hanteren. Het RugNetwerk heeft als doel ‘het verbeteren van het fysiotherapeutisch handelen bij patienten met rugpijn’. Naast monodisciplinaire samenwerking is via de contacten met de ZGT rugpoli, ook sprake van multidisciplinaire en transmurale samenwerking. Namens Fysiotherapie Freek van Ditshuizen is Freek van Ditshuizen aangesloten bij RugNetwerk Twente.
Schoudernetwerken Twente
Schoudernetwerk Twente heeft ten doel de kwaliteit van het fysiotherapeutisch handelen door haar leden bij patienten met schouderaandoeningen te optimaliseren. Daarbij gaat het zowel om het fysiotherapeutisch lichamelijk onderzoek (zoals anamnese, observatie, klinische tests en toepassing vragenlijsten) als het fysiotherapeutisch behandelen (welke interventies met welke doseringsparameters zijn het meest effectief). Namens Fysiotherapie Freek van Ditshuizen is Krista Spek aangesloten bij het SchouderNetwerk Twente.
Dry needling
Dry needling is een behandelmethode waarbij door middel van een speciale techniek spieren worden aangeprikt die daardoor snel en langdurig ontspannen raken. Bij dry needling wordt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald gebruikt die werkt op specifieke punten in de spieren. Dry needling is geen ‘energie’ behandeling.
EPTE
Sinds enige tijd is het mogelijk om een aantal chronische peesklachten te behandelen met een EPTE behandeling. EPTE staat voor Echogeleide Percutane Therapeutische Elektrolyse en gebeurt met een 0,3 mm dunne naald – vergelijkbaar met een naald die bij acupunctuur gebruikt wordt. Deze dunne naald wordt door de huid heen in een pees gestoken waarna ongeveer negentig seconden een zeer laag elektrisch stroomstootje (elektrolyse) gegeven wordt. Om precies te kunnen zien waar dit stroomstootje gegeven moet worden, wordt de pees via echografie in beeld gebracht. Meestal zijn vijf à zes behandelingen EPTE nodig om de pijn in de pees goed te verminderen of om geheel pijnvrij te worden.
De 5 pezen
In het lichaam zitten veel verschillende pezen. Echter kan en mag de EPTE behandeling (nog) niet toegepast worden op allemaal. Op dit moment (2021) kan een EPTE behandeling worden ingezet bij chronische klachten van een vijftal verschillende pezen. Te weten:
- De supraspinatuspees – de pees die de spier in de schouder verbindt met de schouderkop
- De extensor Carpi Radialis Brevis oftewel de pees in de elleboog die een tennisarm veroorzaakt
- De kniepees net onder de knieschijf – jumpersknee
- De achillespees
- >De fasciitis plantaris oftewel hielspoor
Medische Fitness
Richt zich op het verhelpen van specifieke klachten en het beter kunnen functioneren met een bepaalde aandoening. Er wordt een trainingsprogramma samengesteld dat inspeelt op het klachtenpatroon. Medische Fitness is een succesvolle behandelmethode bij diverse aandoeningen van het cardiovasculaire systeem en het bewegingsapparaat. Het is geschikt voor mensen met een (tijdelijk) lagere belastbaarheid naar aanleiding van o.a. long-, hart- en vaatziektes, rug-, nek-, schouder-, bekken-, en knieklachten.
Fysiotherapie Freek van Ditshuizen
Fysiotherapie Freek van Ditshuizen in Westerhaar-Vriezenveensewijk is een groepspraktijk bestaande uit enthousiaste en vakbekwame fysiotherapeuten. In ons team zijn diverse specialismen samengevoegd om u optimaal te kunnen behandelen en begeleiden. Samen met u werken we aan uw gezondheid!
Snelmenu
Contact
Westerhaar-Vriezenveensewijk
Tel: 0546 657124
Hoofdweg 132 k (Kulturhus)
Westerhaar-Vriezenveensewijk
Tel: 0546 657124
E-mail: info@fysio-westerhaar.nl