Echografie bij de fysiotherapeut: alles wat u moet weten

Als u een echo nodig heeft, dan was de enige manier daarvoor in het verleden om naar het ziekenhuis te gaan. Vandaag de dag is dat niet meer helemaal waar. De belangrijkste reden hiervoor is dat echografie-apparatuur in de loop van de tijd een stuk betaalbaarder is geworden. Hoewel het nog relatief onbekend is, maken gespecialiseerde fysiotherapeuten al een tijd gebruik van echografie voor therapeutische doeleinden. In deze blog leggen we u uit wat echografie precies inhoudt, hoe de fysiotherapeut u ermee kan helpen en wat de voordelen ervan zijn.

 

Wat is echografie

Echografie is een manier om allerlei interne weefsels, zoals spieren, pezen, maar ook bijvoorbeeld slijmbeurzen in beeld te brengen. Dit wordt gedaan door middels de echografische apparatuur voor de mens onhoorbare geluidsgolven (trillingen op bepaalde frequenties) door het lichaam heen te zenden. Door als het ware de echo van deze geluiden weer op te vangen, creëert de computer een beeld van het weefsel waar de trillingen doorheen zijn gezonden. Dit gebeurt heel erg lokaal door de echokop van de machine met gel in te smeren en op het te behandelen deel van het lichaam, zoals een gewricht of spier te bewegen.

 

Waarom naar de fysiotherapeut voor een echo?

De fysiotherapeut gebruikt de echografie primair voor twee redenen. De eerste is diagnostiek. Omdat echografie volkomen veilig is, zelfs voor mensen met pacemakers en zwangere vrouwen, kan het worden gebruikt om allerlei klachten te diagnosticeren. Allerlei zaken zoals spierrupturen, calcificaties, ligamentletsels, haematomen, bursitiden, bepaalde fracturen en nog veel meer, kunnen middels een echografie worden bevestigd of juist ontkend.

 

Naast diagnostiek wordt echografie door de fysiotherapeut ook voor therapeutische doeleinden ingezet. Zo kan bijvoorbeeld de voortgang van een behandeltraject worden geëvalueerd. Ook is het mogelijk om, eventueel in samenwerking met een arts, echogeleide interventies uit te voeren. U kunt hierbij denken aan bepaalde injecties, aan aspireren of aan het toepassen van percutane electrolyse. Middels de echografie kan de therapeut goed zien waar de naald zich bevindt, zodat de behandeling veilig kan worden uitgevoerd.

 

De voordelen van echografie

Het feit dat uw fysiotherapeut de echografie zelf kan uitvoeren, is een groot voordeel, omdat zij of hij goed op de hoogte is van uw geval en de gewonnen informatie (in het geval van diagnostiek) direct kan interpreteren. Ook is het mogelijk om dynamisch te onderzoeken, waarbij in realtime de beweging van bepaalde gewrichten, bijvoorbeeld, intern in beeld kan worden gebracht voor de therapeut. Andere voorbeelden zijn dat echografie geen contra-indicaties kent, dat het direct inzetbaar is, dat het weinig tijd kost en dat er geen wachtlijsten zijn.

 

Vraag uw fysiotherapeut naar de mogelijkheden van echografie voor u. Neem contact op met Fysiotherapie Freek van Ditshuizen uit Westerhaar-Vriezenveensewijk voor meer informatie.